Stappenplan beleggen

3 min lezen

Stappenplan beleggen… waarop letten?

Nu de spaarrentes een dieptepunt hebben bereikt besluiten steeds meer mensen om te gaan beleggen. Maar hoe begin je met beleggen en wat is je uiteindelijke doel? Ik zal je helpen met dit stappenplan beleggen.

1. Bepaal hoelang je jouw geld kunt missen

Voor je gaat beginnen met beleggen moet je weten hoelang je jouw geld wat je investeert kunt missen. Een termijn die je zou kunnen aanhouden is bijvoorbeeld 3 jaar. Het geld wat je gebruikt om te beleggen moet je niet voor andere noodzakelijke dingen nodig hebben.

Probeer voor je gaat beleggen ook een reserve op te bouwen voor onvoorziene uitgaven. Het zou namelijk zonde zijn als je lekker bezig bent met je beleggingen en je moet om een bepaalde reden eerder verkopen.

2. Bepaal je doel

Als je vooraf je beleggingsdoel bepaald kan je op de juiste koers beleggen. Beleg je als aanvulling op je pensioen? Beleg je voor je kinderen of om je huis eerder af te betalen?

3. Hoeveel risico wil je lopen?

Het mag duidelijk zijn aan beleggen zijn risico’s verbonden. Bepaal dus vooraf hoeveel risico je bereidt bent te lopen als je gaat investeren. De waarde van je beleggingen kan meer of minder waard worden. Het zou niet zo moeten zijn dat je bij de eerste tegenslag al in paniek schiet.

4. Wil je zelf beleggen of wil je laten beleggen?

Je kunt als je gaat beginnen met beleggen zelf alles regelen, maar je kunt er ook iemand voor inhuren. Als je het beleggen wilt uitbesteden dan ben je afhankelijk van de partij die jouw geld beheerd. Dit kan een voordeel zijn, maar er zitten uiteraard ook nadelen aan deze manier van investeren.

Als je zelf gaat beleggen dan is het verstandig dat je wel weet hoe alles omtrent de AEX en de andere beurzen in zijn werk gaat. Als je nog weinig ervaring hebt in het beleggen dan zou je een beleggingscursus kunnen gaan volgen.

Een goede cursus die je precies leert hoe je winstgevend moet beleggen is de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk. In deze cursus zal je alle in- en outs over het beleggen leren.

Bovendien zit er een navigator bij die voor jou de juiste aan- en verkoop momenten signaleert. Je hoeft op deze manier alleen de rode en groene pijlen op je scherm te volgen. Harm van Wijk claimt dat je met deze methode een rendement van ruim 20 procent zal behalen.

5. Waar wil je in gaan beleggen?

Je hebt meerdere mogelijkheden om in te investeren.

  • Aandelen
  • Obligaties
  • Beleggingsfondsen
  • Cryptocurrency
  • Vastgoed
  • Goud

6. Waar ga je beleggen?

Als laatste moet je nog bepalen waar je gaat beleggen. Je hebt de keuze uit:

  • Een broker
  • Een bank
  • Een vermogensbeheerder

Wat je keuze ook is het is belangrijk om op de kosten te letten die je moet betalen. De beleggingskosten lopen behoorlijk uiteen en deze kosten zijn niet altijd even duidelijk. Ik hoop dat ik je met dit stappenplan om te beginnen met beleggen heb kunnen helpen.

Plaats een reactie