Drie belangrijke tips om te beginnen met periodiek beleggen

4 min lezen

Je kan er als belegger voor kiezen om op twee verschillende manieren te beleggen. In eerste instantie beschik je over de mogelijkheid om een éénmalige belegging te doen.

In principe wordt dit niet aangeraden, tenzij de beurs bijvoorbeeld net een grote correctie of crash achter de rug heeft en je vertrouwen hebt in een (spoedig) herstel.

In de praktijk is het echter doorgaans veel interessanter om te kiezen voor periodieke investeringen. Periodiek beleggen in effecten zoals bijvoorbeeld aandelen en ETF’s kan gebeuren door middel van de dollar cost average methode.

Op deze manier kan je altijd rekenen op een interessante, gemiddelde aankoopprijs waar je ook jouw rendement kan optimaliseren. Ben jij ook van plan om te beginnen met periodiek beleggen, maar kan je nog wel wat extra tips gebruiken? Dan moet je de onderstaande drie tips zeker even grondig doornemen.

1.) Kies een bedrag dat binnen je financiële mogelijkheden past

De eerste tip heeft betrekking tot het bepalen van het bedrag dat je periodiek kan gaan beleggen. Dit is een zeer belangrijk punt om bij stil te blijven staan. Heel wat beleggers beginnen bijvoorbeeld met een bedrag van 500 euro dat ze gaan beleggen om er al snel achter te komen dat dit bedrag eigenlijk veel te hoog gegrepen is.

Misschien houden ze dit één of twee maanden vol, maar dan begint de investering haal tol te eisen. Het is veel interessanter om te kiezen voor een toegankelijker bedrag dat je met zekerheid wel gewoon perfect maandelijks kan beleggen. Dit dus niet zomaar voor één maand, maar wel voor alle maanden die deel gaan uitmaken van je beleggingsavontuur.

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat je bij het bepalen van het bedrag dat je gaat beleggen rekening moet houden met het verschil in kosten die je maandelijks moet betalen. Wil je er zeker van zijn dat je perfect elke maand hetzelfde bedrag kan beleggen zonder dat je tegen vervelende problemen kan aanlopen?

Zorg er dan altijd voor dat je er een bepaalde marge op nahoudt.

Zo kan je een bepaalde reserve aanleggen waardoor je tijdens lastigere maanden niet meteen hoeft te stoppen met je periodieke beleggingsplan. Heb je ervoor gekozen om te beleggen in dividendaandelen?

Dan spreekt het voor zich dat je ook de dividenden die je ontvangt mee op kan nemen in het bedrag dat je maandelijks kan (her)investeren.

2.) Blijf consequent periodiek beleggen om het effect niet teniet te doen

Wil je net zoals zoveel andere beleggers graag periodiek gaan beleggen volgens de vaak beproefde dollar cost average methode? Dan dien je er rekening mee te houden dat deze methode alleen werkt wanneer je consequent bijvoorbeeld maandelijks investeert met hetzelfde bedrag.

Enkele maanden overslaan kan niet alleen het effect teniet doen, daarnaast kan het je ook een aardige hoeveelheid aan rendement kosten. Maak je dus met andere woorden de keuze om periodiek te gaan beleggen in bijvoorbeeld aandelen of in ETF’s?

Zorg er dan voor dat je trouw kan blijven aan je plan. Alleen op deze manier zal je er perfect in kunnen slagen om het vooropgestelde doel ook echt te behalen.

periodiek beleggen

3.) Probeer de kosten voor je periodieke beleggingen zoveel mogelijk te beperken

De derde tip is er eveneens één die ongelofelijk belangrijk is. In het bijzonder wanneer je periodiek gaat beleggen zal je namelijk kunnen vaststellen dat ook de kosten die je moet betalen sneller zullen oplopen dan wanneer je bijvoorbeeld slechts éénmalig een grote(re) investering doet.

Er bestaan echter ook mogelijkheden om deze periodieke kosten te kunnen drukken. Voor verschillende brokers geldt bijvoorbeeld dat ze over een zogenaamde kernselectie beschikken.

Er zijn diverse aandelen evenals andere effecten zoals ETF’s die deel uitmaken van deze selectie waar je mogelijk tegen lagere kosten of zelfs geheel kosteloos in kan beleggen. Je dient er wel rekening mee te houden dat er altijd voorwaarden zijn verbonden aan de effecten die deel uitmaken van de kernselectie.

Met welke voorwaarden je als belegger rekening dient te houden is in de praktijk afhankelijk van de broker in kwestie.

Het is bijvoorbeeld dat je slechts één keer per maand kosteloos een bepaald effect kan kopen. Daarnaast is het eveneens mogelijk dat je bijvoorbeeld rekening moet houden met een minimale investering om te voldoen aan de voorwaarden van de kernselectie.

Hou er bovendien rekening mee dat een dergelijke aanbieding ook altijd betrekking heeft tot een bepaalde specifieke beurs. Noteert het aandeel waarin je wenst te investeren aan verschillende beurzen? Dan moet je er dus zeker van zijn dat je er de juiste uithaalt.

Hoe dan ook, periodiek investeren in effecten uit een kernselectie kan je heel wat kosten besparen en dus heel wat extra rendement opleveren. Als je nu meer wilt leren en op een makkelijkere manier winstgevend wilt beleggen dan is de Trading Navigator Methode van beleggingsexpert Harm van Wijk een goed hulpmiddel.

Wat dit precies inhoudt en wat je ermee kunt dat lees je in mijn Trading Navigator Methode review die ik heb geschreven nadat ik er zelf mee aan de slag was gegaan. Ik gebruik de Navigator nog iedere dag en het levert mij nog steeds een mooi rendement op ;-).

Plaats een reactie