Beleggen in aandelen

3 min lezen

Wat zijn aandelen en hoe kan je erin investeren?

Als je gaat beginnen met beleggen dan zul je waarschijnlijk direct aan het beleggen in aandelen denken. Bij het beleggen in aandelen koop je als het ware een gedeelte van een bedrijf. In ruil voor het kopen van een aandeel krijg jij winst uitgekeerd. Hoe het handelen in aandelen in zijn werk gaat dat leggen wij je uit in dit artikel.

Wat zijn aandelen?

Het verkopen van aandelen is voor een bedrijf een goede manier om geld binnen te halen. Het is bovendien veel goedkoper dan dat ze een lening zouden afsluiten om nieuw kapitaal te krijgen. Als particulier kan je ook aandelen kopen van grote bedrijven als Shell, Unilever, Air France-KLM en KPN.

Het aandeel dat je koopt vertegenwoordigd een deel van het bedrijf waarvan je de aandelen koopt. Zodra je een aandeel koopt ben je aandeelhouder en voor een klein gedeelte mede-eigenaar van het bedrijf. Een keer per jaar zal het bedrijf dividend uitkeren aan de aandeelhouders.

Dit is niet het enige waarom je aandelen zou moeten kopen. De meeste beleggers kopen aandelen om deze na verloop van tijd voor een hogere prijs te verkopen dan dat ze de aandelen hebben gekocht.

Beleggen voor de korte- of lange termijn

Je hebt beleggers die voor de korte termijn beleggen en die alleen uit zijn op een snelle winst. Deze investeerders verkopen de aandelen vaak al binnen een paar dagen of zelfs uren als ze deze met een flinke winst kunnen verkopen.

Kortetermijnbeleggers hebben geen binding met het bedrijf waarvan ze aandelen kopen. Dan heb je ook de investeerders die voor de lange termijn aandelen kopen.

Deze beleggers zijn meer betrokken bij de bedrijven waarvan ze aandelen bezitten en ze doen ook onderzoek in een bedrijf voor ze tot aankoop overgaan. Het verkopen van de aandelen gebeurd pas na jaren. Het beleggen op lange termijn is minder risicovol dan beleggen voor de korte termijn.

Vraag en aanbod

Een bedrijf bepaald zelf hoeveel aandelen het uitbrengt, dit is een vast aantal. De prijs van de aandelen staat niet vast deze wordt bepaald door de vraag en het aanbod. Als de vraag naar een aandeel omhoog gaat dan zal de prijs stijgen, andersom zal bij een massale verkoop van de aandelen de prijs dalen.

Aandelen

Online broker

Als je vroeger aandelen wilde kopen dan was je aangewezen op de bank. Tegenwoordig gebeurd dit allemaal online. Je hebt hier een online broker voor nodig waarbij je aandelen kunt kopen en verkopen. Het voordeel is dat je veel sneller kunt handelen en bovendien is het via een online broker ook veel goedkoper.

Het beleggen in aandelen is door het internet voor iedereen toegankelijk geworden. Door de lage drempel waarmee je in het bezit van aandelen kunt komen zijn er ook een hoop beginnende beleggers die snel de verkeerde beslissingen nemen.

Om je goed voor te bereiden en niet onnodig beginnersfouten gaat maken en veel geld gaat verliezen is het volgen van een cursus een verstandige keuze. Bij een cursus zal alles over het investeren in aandelen aan je uitgelegd worden waardoor je uiteindelijk veel winstgevender gaat beleggen.

Trading Navigator Methode

Een goede cursus voor de belegger die winstgevend wil beleggen is de Trading Navigator Methode. Deze cursus leert jou in 6 weken in je eigen tempo alles wat je moet weten over het beleggen in aandelen en opties. De maker van deze cursus Drs. Harm van Wijk is geen onbekende in de wereld van het beleggen.

Naast de cursus heeft hij veel boeken geschreven en enkele zeer succesvolle online beleggings platformen gelanceerd. Ook is hij de bedenker van de trading software waar je winsten mee kunt behalen van ruim 20 procent op jaarbasis. Deze tool is inbegrepen bij de Trading Navigator Methode en zeer effectief voor de beginner, maar ook voor de ervaren belegger.

Plaats een reactie