Aandelen kopen

6 min lezen

Aandelen kopen? Hier moet je op letten!

Aandelen kopen, hoe pak je dit aan als beginner? In welke aandelen ga je beleggen en welke risico’s kunnen vermeden worden? Als je aandelen wilt kopen dan zul je vooral in het begin extra voorzichtig te werk moeten gaan.

Lees je goed in en luister vooral naar wat de experts jou te vertellen hebben.

Over 5 veelgemaakte fouten die beginnende beleggers kunnen maken informeren we jou uitgebreid op deze pagina. Hiermee wordt het kopen van de juiste aandelen op het perfecte moment voor jou er al een stuk gemakkelijker op!

Aandelen kopen

Fout 1: Aandelen kopen is niet de enige vorm van beleggen

Een veelgemaakte fout is het idee dat het kopen van aandelen de enige vorm van beleggen is. Dat is natuurlijk niet zo. Maar toch leeft deze gedachte bij veel beginnende handelaren in aandelen.

Er zijn vele vormen van beleggen waarvan losse aandelen kopen er één van is. Zo kan je ook investeren in beleggingsfondsen, het beheer van vermogen uit handen geven (vermogensbeheer), of kies voor beleggen in ETF’s.

Dit zijn exchange-traded funds. Dit kan ook zeer zeker een interessante belegging zijn. Lees je eens in over ETF trading, net zoals in andere beleggingsvormen.

Bedenk dat beleggen in aandelen redelijk wat kennis en tijd vergt voordat je de materie onder de knie hebt. Je kan daarom het beste beginnen met vermogensbeheer. Daarmee handel je indirect in aandelen, want het beheer geef je uit handen.

Je laat een bedrijf het aankopen en verkopen van aandelen voor jou verzorgen.

Wat heb je geleerd?

  • Er zijn meerdere interessante vormen van beleggen dan alleen maar beleggen in losse aandelen
  • Aandelen kopen en verkopen kan je laten doen middels vermogensbeheer

Fout 2: Werken zonder beleggingsplan

Ben je er inmiddels over uit en wil je zelf aandelen kopen/verkopen? Handelen in aandelen is een zeer leuke en interessante bezigheid. Geloof ons! Je moet alleen wel een duidelijk doel voor ogen hebben.

Daar helpt het opstellen van een beleggingsplan jou heel erg bij.

Een veelgemaakte fout echter (zelfs onder ervaren beleggers) is dat beleggers het handelen in aandelen doen zonder goed plan voor op de lange termijn.

Het zou jammer zijn als jij je eerste aandelen koopt in de hoop mooie rendementen te behalen, maar na verloop van tijd blijkt dat je dit geld nodig hebt voor andere zaken.

Of het blijkt naderhand dat je het investeringsbedrag beter ergens anders in had kunnen investeren.

Dit zijn zomaar enkele voorbeelden. Hieronder hebben wij een eenvoudig beleggingsplan voor jou opgesteld.

Een plan bestaat volgens ons sowieso uit het volgende:

  • Beleg niet voor de korte termijn, maar denk over een langere periode
  • De doelstelling voor jouw belegging is concreet (wat wil je uiteindelijk bereiken?)
  • Je belegt niet je complete vermogen in aandelen, er blijft geld over voor onvoorziene uitgaven
  • Je legt vaste bedragen in op vaste momenten
  • Het geld dat je investeert kan je missen
  • Bepaal vooraf wanneer je de aandelen weer van de hand doet (dus: wanneer pak je de winst?)
  • Bepaal ook wat de reden is waarom je zou verkopen

Wat heb je geleerd?

  • Zonder beleggingsplan aandelen kopen, dat werkt misschien alleen op de korte termijn uitstekend. Op de lange termijn zal het werken zonder duidelijk plan je tegenwerken
  • Vroeg of laat moet je gewoon je winst pakken

Fout 3: Aandelen kopen zonder (enige) kennis

Misschien is dit een dooddoener, een open deur intrappen of hoe je het ook wilt noemen. Maar aandelen kopen zonder dat je ook maar over enige basiskennis beschikt is gewoon niet zo slim.

Je schaft namelijk ook geen auto aan terwijl je niet eens weet hoe je moet schakelen of remmen? Een beetje een foute vergelijking misschien maar hier komt het toch wel op neer.

Zorg ervoor dat je niet dezelfde fout maakt die veel andere beginnende beleggers wel maken. En doe voldoende basiskennis op over aandelen en traden in aandelen!

Kom erachter hoe je de waarde van een aandeel kunt bepalen; hoe je gebruik kan maken van (fundamentele) analyses van brokers én hoe je deze toepast; wat grafieken jou vertellen en waaraan je de beste aankoop- of verkoopmomenten kunt herkennen.

Tip

Volg een basiscursus beleggen! Online kom je veel interessant cursusmateriaal tegen. Volg een cursus aandelen kopen voor beginners. Voor een relatief klein bedrag investeer je in de toekomst. Een goede cursus is de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk.

Wat heb je geleerd?

  • Zonder basiskennis over aandelen zal het lastig worden om succesvol te handelen in aandelen
  • Online brokers bieden vaak analyses aan die jou mooie inzichten opleveren
  • Je kan online goede cursussen volgen over beleggen in aandelen voor beginners

Fout 4: Je weet niet waarin je investeert

Waarom beleg je in aandelen van een specifiek bedrijf? Er kunnen heel wat redenen zijn om aandelen van een onderneming aan je portfolio toe te voegen. Deze zijn vaak persoonlijk van aard en daar gaan we nu niet specifiek op in.

Wat wel een veelgemaakte fout is dat is blindelings aandelen kopen van bedrijf X of Y, terwijl je misschien niet eens weet hoe het bedrijf ervoor staat, hoe en door wie het bedrijf geleid wordt. Kortom: geef alleen geld uit aan aandelen van bedrijven die je door en door begrijpt.

Wat heb je geleerd?

  • Kom alles te weten over producten waarin je investeert

Fout 5: Wedden op één paard

Natuurlijk, je kan geluk hebben en achteraf op het juiste paard hebben gewed. Maar door het risico te spreiden en dus op twee paarden te wedden, vergroot je de kans op winst.

En ja, ook al staat een bedrijf er nog zo goed voor en heb je er super veel vertrouwen in dat jouw aandelen in de toekomst meer waard worden, je bent uiterst speculatief bezig.

Neem een voorbeeld aan hoe grote vermogensbeheerders werken! Zij spreiden de risico’s door hun portefeuilles te laten bestaan uit diverse soorten aandelen (soms tot wel 100 verschillende bedrijven) en verschillende vormen van beleggen.

We raden beginnende beleggers in aandelen aan om een beleggingsportefeuille op te bouwen met tenminste 10 aandelen van verschillende bedrijven. Voeg daar ook als het even kan obligaties aan toe of crypto’s (bijvoorbeeld 5% Bitcoin van het totaal).

Wat heb je geleerd?

  • Door verschillende aandelen te kopen loop je nog altijd koersrisico, maar verlaag je dit risico aanzienlijk
  • Voeg ook obligaties toe aan je portfolio
  • Wedden op één paard is uiterst risicovol, ook wel bekend als een offensieve manier van beleggen

Kennis maakt rijk

Dit gaat natuurlijk niet altijd op, maar over het algemeen kom je met veel kennis in de beleggingswereld heel ver. Hoe doe je de juiste kennis over aandelen kopen op? Hieronder hebben wij enkele titels van boeken (en een website) voor jou op een rij gezet. Hier zul je als beginnende belegger veel aan hebben.

Boeken en websites:

  • “The Intelligent Investor”. Auteur: Benjamin Graham
  • “Common Stocks and Uncommon Profits”. Auteur: Philip Fisher
  • “IEX.nl” – Grote en bekende website met achtergrondinformatie, koersinformatie en nieuws over aandelen

Aandelen kopen? Brokers vergelijken!

Tenslotte willen we jou nog meegeven dat de keuze voor een broker onder andere bepaald hoe succesvol jij straks bent met beleggen in aandelen. Via onze website kan je diverse brokers met elkaar vergelijken.

Zo zul je als beginnende belegger misschien goedkoper uit zijn bij een broker bij wie je een beperkt aantal transacties kunt plaatsen, maar op de langere termijn ben je daarmee misschien wel weer duurder uit…

Ook wil je wellicht graag op bepaalde beurzen handelen terwijl dit niet altijd bij elke broker mogelijk is. Dit zijn voorbeelden van enkele zaken die je meeneemt in je broker vergelijking.

Plaats een reactie