Beleggen in 2022
Het jaar 2022 heeft zich aangediend als een bijzonder jaar voor beleggers… en dat bedoelen we niet in de positieve zin (helaas). Verschillende elementen zorgen ervoor dat er paniek is ontstaan onder beleggers.
Dat zien we ook terug in de ontzettend volatiele koersbewegingen die de beurs laat optekenen. In het bijzonder voor vrij nieuwe beleggers die slechts enkele jaren bezig zijn met investeren op de beurs geldt dat zij eigenlijk nog maar uitsluitend een vrij positief sentiment hebben gekend.
Dat lijkt natuurlijk ontzettend vreemd na de COVID-19 beurscrash in 2020. Niemand had toen verwacht dat de beurs zich zo snel zou herstellen, maar dat gebeurde toch. Tegenwoordig moeten we ons echter afvragen of net daar geen ontzettend groot gevaar in schuilgaat.
De COVID-19 beurscrash zindert ook nu nog na
We kunnen bezwaarlijk stellen dat het de wereld de voorbije jaren voor de wind is gegaan. Het jaar 2020 bracht één van de belangrijkste gezondheidscrisissen met zich mee die de wereld ooit heeft gezien.
Toen de beurs daarop reageerde vreesden experts dat het een aanzienlijke tijd zou duren om de geleden verliezen terug in te halen. Al snel werd duidelijk dat er ontzettend veel geld richting de beurs vloeide.
Geld dat mensen ontvingen van de verschillende overheden, in eerste instantie uiteraard om het hoofd boven water te kunnen houden. Omdat de wereld gesloten was gingen mensen op zoek naar andere manieren om hun geld “uit te geven”.
De beurs bleek een goede plaats om ook nog eens een extra rendement te maken.
Ondertussen is er heel wat water naar de zee gevloeid en heeft de beurs de verliezen van de COVID-19 crash niet alleen goedgemaakt, daarnaast werden zelfs een groot aantal nieuwe all-time-highs neergezet.
Op zich is dat alleen maar goed nieuws, want dat betekent dat er terug sprake was van een positief sentiment in de markt. Echter werd dat positieve sentiment in het bijzonder veroorzaakt door een groot aantal nieuwe, kleine particuliere beleggers.
Het risico bestaat dat tijdens een nieuwe, onzekere en volatiele periode, er in snel tempo gigantische bedragen uit de markt zullen verdwijnen. Dat zou zomaar kunnen leiden tot spectaculaire verliezen.
Welke elementen beïnvloeden het sentiment op de beurs nu?
Beleggen in 2022 betekent niet alleen beleggen post-Corona. Het betekent ook beleggen in een periode waarin de wereld (opnieuw) wordt geplaagd door enkele significante dreigingen.
In eerste instantie zijn er de supply chain problemen die nog steeds in een groot aantal sectoren sterk voelbaar zijn. Dat is echter niet het enige.
Wat namelijk bovendien ook te denken van de oorlog die heerst. In het bijzonder de toegenomen dreiging dat ook andere landen in het conflict meegezogen zullen worden is een belangrijk element om aandacht aan te besteden.
Alsof bovenstaande nog niet voldoende is krijgen grote delen van de wereld ook af te rekenen met een inflatie die we in de recente geschiedenis nog niet hebben gezien of meegemaakt.
Als er één ding is wat we weten, dan is het echter wel dat inflatie nefast is voor een groot aantal sectoren en dus ook voor de aandelen van de bedrijven die deel uitmaken van die sectoren.
Tips om te beleggen in 2022
Voordat je gaat beleggen moet je altijd goed je eigen onderzoek doen. Dat geldt voor elk jaar waarin je wenst te investeren. Het jaar 2022 vormt daar dan ook geen uitzondering op. Niets uit dit artikel moet worden bestempeld als beleggingsadvies.
Wel zijn er een aantal vaak terugkerende tips die door experts worden gegeven die al over een aanzienlijke ervaring beschikken op de beurs. Heel wat van deze tips hebben hun nut bewezen in het verleden wanneer er eveneens sprake was van ongunstige omstandigheden.
Drie tips die je daarbij in het achterhoofd kan houden zijn:
- 1. Beleg bij voorkeur in defensieve(re) assets;
- 2. Zorg ervoor dat je altijd een significant bedrag opzij hebt staan;
- 3. Hou het hoofd koel, ook wanneer de volatiliteit in alle hevigheid toeslaat;
Extra tip: Volg als je gaat beginnen met beleggen voor je gaat investeren een goede beleggingscursus. Een goed voorbeeld is de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk. Hiermee leer je niet alleen alles op het gebied van het beleggen, maar krijg je bovendien de beschikking over software dat werkt met een algoritme en jou aangeeft wanneer aandelen te kopen en te verkopen.
Wie de beurs enkele jaren volgt, zal tot de vaststelling komen dat de volatiliteit die we nu zien in 2022 en de verliezen die sommige aandelen hebben geleden vrij onbekend terrein zijn.
Voor de beleggers die al langer in de markt actief zijn, geldt dit niet. Zij weten dat dit erbij hoort. Indien je wenst te beleggen voor de lange termijn hoeft dergelijke volatiliteit je niet af te schrikken.
Probeer er wel voor te zorgen dat je de overgewaardeerde aandelen zoveel mogelijk vermijdt. Op het moment dat er een stevige correctie of crash komt zullen zij namelijk het zwaarst worden afgestraft.