Hoe beginnen met beleggen?

3 min lezen

Als je meer rendement over je spaargeld wilt dan is het investeren in aandelen of opties tegenwoordig een serieuze mogelijkheid. Natuurlijk was het beleggen in aandelen en opties altijd al interessant, maar met de lage spaarrentes is het nu een wel heel aantrekkelijke optie geworden.

Maar hoe beginnen met beleggen zonder meteen al je spaargeld weer kwijt te raken?

Hoe beleggen als beginner?

Allereerst moet je je goed inlezen als je nog helemaal geen ervaring hebt in het beleggen. Er zijn genoeg mensen die klakkeloos beginnen zonder enige vorm van voorbereiding.

Dit zijn ook in de meeste gevallen de mensen die er snel achter komen dat beleggen niet voor hun is weg gelegd.

Dat is natuurlijk onzin, de reden dat het mis is gegaan heeft alles met de verkeerde voorbereiding of eigenlijk geen voorbereiding te maken en dat is jammer.

Begin dus altijd met het lezen van boeken over beleggen of als je geen boeken wilt lezen lees dan de bekende beleggingswebsites waar je de nodige informatie kunt vinden.

Een andere optie is om een demoaccount aan te maken bij een online broker. Bij de meeste brokers kun je met een demo-account beleggen met nepgeld. Je doet zo de nodige ervaring op zonder dat je het risico loopt om je geld kwijt te raken.

Uiteraard kan je met deze manier ook niets verdienen. Behalve dat je zo wel risicoloos kunt leren. Een manier die voor mijzelf het beste heeft gewerkt is het lezen van boeken over beleggen en het volgen van een cursus.

Ik heb de cursus van Harm van Wijk gevolgd en ben daar een inmiddels ervaren belegger door geworden. Voordat ik begon aan deze cursus had ik nauwelijks ervaring ik begon dan ook helemaal als newbie aan dit avontuur.

Ik was via een review aan de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk gekomen. Het mooie daaraan is dat ik eigenlijk alleen op zoek was naar een cursus, maar bij de Trading Navigator Methode zit ook beleggingssoftware waarmee je op een heel simpele manier winstgevend kunt beleggen.

Bij de Trading Navigator hoef je alleen de rode en groene pijlen te volgen die aangeven wanneer je het beste kunt kopen en verkopen. Ik beleg nog altijd met veel plezier via deze methode.

Wanneer beginnen met beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen dan is het moment waarop je gaat beginnen moeilijk te bepalen. Je moet pas beginnen als je geld ter beschikking hebt waar je niets anders mee moet doen.

Dus beleg niet met geld waarmee je eigenlijk je huur, hypotheek of je boodschappen mee moet betalen. Maar dit lijkt mij logisch… Stap ook niet in als alle aandelen op All Time High staan want de kans dat het minder wordt is natuurlijk heel groot aanwezig.

Wat het goede moment is om aandelen en opties te kopen dat weet eigenlijk niemand, maar dit ga je op een gegeven moment als je meer feeling krijgt met het beleggen zelf wel aanvoelen.

Door langzaam aan te beginnen met beleggen en veel te oefenen met kleine bedragen of via een demoaccount bij een broker zul je de nodige ervaring op doen.

Waarin beleggen?

Zodra je gaat beginnen met beleggen zul je zien dat er heel veel op je af gaat komen. Hoe je moet beleggen en wanneer, dat hebben we net globaal beschreven, maar waarin wil je gaan beleggen? Wil je echt gaan beleggen in aandelen, opties of misschien in goud?

Heb je meer met cryptocurrencies en beleg je liever in Bitcoin of een van de vele altcoins die tegenwoordig enorm populair zijn? Het is helemaal aan jou natuurlijk, maar begin altijd rustig en zet niet al je geld in op 1 paard.

Als je al deze vragen hebt beantwoord moet je ook nog bepalen of je in één keer een bepaald bedrag wilt beleggen of dat je liever kiest voor periodiek beleggen. Bij de laatste optie beleg je bijvoorbeeld 1 keer per maand voor een vastgesteld bedrag.

De keerzijde aan het beleggen is dat je altijd het risico loopt om je geld kwijt te raken. Probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Plaats een reactie