Ben je ooit te oud om te beginnen met beleggen?

4 min lezen

Op welke leeftijd beginnen met beleggen?

Eén van de belangrijkste tips die heel wat experts geven aan mensen die graag willen beleggen heeft betrekking tot zo jong mogelijk beginnen.

Hoe jonger je begint met beleggen, des te beter je uiteindelijke beleggingsresultaten waarschijnlijk zullen zijn. Hoe komt dat precies?

Daarvoor wordt verwezen naar één van de vaakst gehoorde stellingen uit de beleggerswereld, namelijk “time in the market beats timing the market”.

Met andere woorden, hoe meer tijd je in de markt doorbrengt, hoe hoger je uiteindelijke rendement kan komen te liggen. Uiteindelijk is dit niet de letterlijke vertaling van deze stelling, maar het komt er wel op neer.

Dit doet bij veel mensen de vraag ontstaan of je ooit te oud bent om te beleggen. Stel jijzelf die vraag ook wel eens? Hou dan zeker rekening met de informatie hieronder op deze pagina.

Wat is de beste leeftijd om te beginnen met beleggen?

Er is door de jaren heen ontzettend veel gediscussieerd over wat nu precies de beste leeftijd is voor iemand om te beginnen met beleggen.

Het antwoord op deze vraag is niet zomaar te geven. Dat is het gevolg van het feit dat er eigenlijk niet zoiets bestaat als een beste leeftijd. Zoals in de inleiding reeds aangegeven luidt het algemene advies om zo vroeg mogelijk te beginnen.

Dit kan al vanaf de leeftijd van 18 jaar. Dat is de minimumleeftijd die door het merendeel van de (online) brokers wordt gehanteerd om te kunnen beginnen met beleggen. Ben je geïnteresseerd in beleggen, heb je het vereiste budget voor handen en wil je graag je kapitaal aan het werk zetten?

Dan is er in principe niets dat je tegen hoeft te houden om zo jong te beginnen met beleggen, in tegendeel.

Stel beginnen met beleggen niet nodeloos uit

Eén van de vaakst gehoorde problemen in de praktijk is dat veel mensen ervoor kiezen om beginnen met beleggen nodeloos uit te stellen. Verschillende factoren kunnen daarvan aan de basis liggen. Denk hierbij in eerste instantie uiteraard aan een slechts beperkt voor handen zijnde budget.

Veel mensen vrezen dat ze over onvoldoende geld beschikken om te kunnen beginnen met beleggen. Dat is het gevolg van het feit dat er nog steeds heel wat mensen in één keer een aanzienlijk bedrag willen investeren in hun beleggingsportefeuille.

Dat is uiteraard een mogelijkheid, maar het is geen must. Je zou er bijvoorbeeld ook perfect voor kunnen kiezen om periodiek te beleggen. In dat geval ligt het vereiste budget meteen een stuk lager. Bovendien beperk je zo ook het zogenaamde koersrisico.

Bovenstaande betekent dat je beleggen niet nodeloos hoeft uit te stellen, in tegendeel. Voor zeer veel mensen geldt dat ze eigenlijk al jaren kunnen beleggen terwijl ze er pas geruime tijd later voor kiezen om dat echt te gaan doen.

Denk hierbij vooral terug aan de stelling uit de inleiding van deze pagina, namelijk hoe meer tijd je in de markt doorbrengt hoe beter je er uiteindelijk van wordt.

Beleggen

Ben je ooit te oud om te beleggen?

De hamvraag van deze pagina is uiteraard of je op een bepaald moment te oud bent geworden om te beleggen. Heel wat mensen die al een bepaalde leeftijd hebben bereikt vrezen dat het voor hen niet langer “de moeite waard” is om te gaan beleggen. Dat is echter zeker niet correct.

Van belang is in de praktijk uiteraard wel om er rekening mee te houden dat de manier waarop je gaat beleggen dient te gebeuren in functie van de leeftijd die je hebt.

In de regel geldt eigenlijk; hoe ouder je bent wanneer je belegt, des te minder risico’s je zult willen nemen. Dit vooral omdat je over minder tijd beschikt om een stevige correctie of crash terug goed te maken. Dat spreekt voor zich.

Wat wanneer je wil beleggen tijdens je pensioen, kan dat wel?

Tot slot stelt zich nog de vraag of beleggen tijdens je pensioen al dan niet tot de mogelijkheden behoort.

Heel wat mensen krijgen vandaag de dag de beleggingsmicrobe pas te pakken wanneer ze al de rechtmatige pensioenleeftijd hebben bereikt.

Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Van belang in deze situatie is vooral om te focussen op beperkt volatiele assets. Bovendien ligt de focus van gepensioneerde beleggers vaak op het realiseren van extra inkomen.

Dit betekent dat de keuze voor dividendaandelen al snel kan zijn gemaakt.

Wil je graag geen onderzoek moeten doen, maar zou je toch graag een aantrekkelijk dividend willen verzamelen elk kwartaal? In dat geval zou je ook een “high dividend ETF” kunnen overwegen.

In ieder geval mag het duidelijk zijn, over welke leeftijd je ook beschikt, in principe is het nooit te laat om te (beginnen met) beleggen.

Beleggen met beleggingssoftware

Op welke leeftijd je ook begint met beleggen wij raden je wel aan om met goede beleggingssoftware te starten. Een goed voorbeeld is de Trading Navigator Software van Harm van Wijk. Hierbij hoef je alleen de pijlen te volgen die jou aangeven wanneer te kopen of te verkopen.

Dit gebeurd naar aanleiding van een algoritme waardoor je zo min mogelijk risico loopt.

Bekijk hier alle mogelijkheden die de Trading Navigator Methode heeft.

Plaats een reactie