Drie redenen om vandaag nog te beginnen met beleggen

4 min lezen

Elke dag opnieuw zijn er mensen die overwegen om te beginnen met beleggen. Helaas is het zo dat er ook elke dag mensen zijn die beginnen met beleggen uitstellen. Verschillende redenen kunnen hiervan aan de basis liggen.

Bijna altijd doet men dit echter omwille van twee redenen. Het gaat hierbij concreet om de onderstaande:

    • De beurs bevindt zich op een te hoog punt om te beginnen met beleggen;
    • Men vreest blootgesteld te worden aan te grote risico’s;

Natuurlijk zijn bovenstaande twee factoren zaken waar je rekening mee zal willen houden. Dit gezegd hebbende is het zo dat ze helemaal geen excuus hoeven te zijn om het beginnen met beleggen uit te stellen. Waarom dat precies het geval is ontdek je meteen hier op deze pagina!

Reden 1: De markt valt niet te timen

Voor ongelofelijk veel gerenommeerde beleggers geldt dat ze er door de jaren heen alles aan hebben gedaan om te proberen de markt zo goed mogelijk te timen. Het is echter duidelijk geworden dat dit niet bepaald een eenvoudige opdracht is, in tegendeel.

Hoewel we tegenwoordig meer dan ooit over heel wat rekenmodellen beschikken die daarbij kunnen helpen moet het gezegd dat er nog steeds niemand in is geslaagd om precies de piek en de bodem van de markt in te kunnen schatten.

Dit gegeven zorgt ervoor dat je investeringen uitstellen vaak geen goed idee is. Op moment van schrijven (2021) geldt dat de markt zich op een indrukwekkende alltime high bevindt. Heel wat gerenommeerde beleggers en instanties raden dan ook aan om momenteel met voorzichtigheid te investeren.

Dit is iets helemaal anders dan het investeren afraden. Natuurlijk brengt het kopen van aandelen op een alltime high extra risico’s met zich mee. Echter kan niemand voorspellen wanneer er zich een correctie of een crash voor zal doen, laat staan hoe groot deze dan precies zal zijn.

Je investeringen uitstellen zou je dan ook zomaar meer verlies kunnen opleveren dan wanneer er zich toch een correctie voordoet.

Hoewel je bij een alltime high dus zeker wat meer voorzichtigheid aan de dag moet leggen mag het dus duidelijk zijn dat het uitstellen van je investeringen vaak niet de juiste keuze is.

Reden 2: Hoe langer je in de markt zit, hoe meer feeling je ermee krijgt

Hoe langer je, je eerste belegging gaat uitstellen, des te langer het duurt voordat je ervaring krijgt met beleggen. Dit hoeft op zich niet meteen een groot probleem te zijn, maar dat is het eigenlijk wel.

Mensen die op jonge leeftijd beginnen met beleggen zullen nog steeds op vrij jonge leeftijd al over een behoorlijke feeling beschikken met de markt. Dat is interessant omwille van verschillende redenen. Wat dit betreft kan je onder meer denken aan de volgende redenen:

  • Je voelt beter aan wanneer een bedrijf mogelijk overgewaardeerd is;
  • Je zal beter aanvoelen wanneer er sprake is van een positief momentum in de markt;
  • Het wordt mogelijk om bedrijven veel efficiënter te doorgronden en evalueren;

Heel wat mensen claimen over een goede kennis te beschikken met betrekking tot beleggen omdat ze heel wat cursussen hebben doorlopen en boeken hebben gelezen.

We gaan zeker niet zeggen dat er op deze manier geen meerwaarde kan worden gecreëerd, maar echt leren beleggen doe je toch echt door er praktisch mee bezig te zijn. Eventueel zou je er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om te beginnen met beleggen met een zogenaamd demo-account.

Zo kan je een beetje het platform en de mogelijkheden onder de knie krijgen zonder dat je er echte risico’s voor moet nemen.

Een andere mogelijkheid is om een cursus te combineren met een beleggingstool. Een goede combinatie van deze beide is de Trading Navigator Methode. Dit is beleggingssoftware en daarbij krijg je ook een complete cursus aangeboden.

Dit hele pakket is samengesteld door beleggingsexpert Harm van Wijk. Als je meer wilt weten over dit complete pakket dan kan je de Trading Navigator Methode review lezen.

Reden 3: Je bent vaak niet uitsluitend afhankelijk van de aandelenkoers

Elke periode brengt mogelijkheden met zich mee. Dit dus ook wanneer de beurs bijvoorbeeld nog maar net een alltime high heeft neergezet. Dit is ook het gevolg van het feit dat je niet alleen maar bent aangewezen op een mogelijke stijging van de aandelenkoers.

Wat namelijk ook te denken van het dividend dat je bij verschillende aandelen krijgt uitbetaald? Zelfs wanneer er even sprake is van een correctie wanneer je dus even in het rood duikt kan je nog altijd rekenen op de meerwaarde die wordt gerealiseerd door dividenden.

In ieder geval maakt dit meteen duidelijk dat er op de markt verschillende mogelijkheden bestaan om bijvoorbeeld de risico’s waar je als belegger mee kan worden geconfronteerd te drukken.

Stel jij met andere woorden het beginnen met beleggen consequent uit omwille van de risico’s die eraan verbonden zijn? Dan mag het duidelijk zijn dat je een groot deel van deze risico’s zelf in de hand hebt.

Plaats een reactie