Zelf beleggen is een van de manieren om je geld te investeren met als doel er een goed rendement op te behalen. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je beleggingen met alle voordelen en risico’s die daarmee te maken hebben.
Met beleggen een passief inkomen verdienen en er zelf de regie over hebben dat klinkt natuurlijk ideaal.
Waar moet je op letten als je zelf gaat beleggen en wat moet je absoluut niet doen. Ik geef je enkele tips voor iedereen die zelf wil gaan beleggen.
Wat is zelf beleggen?
Als je zelf gaat beleggen dan bepaal je welke verkooporders er wanneer worden geplaatst. Je kunt dus zelf je eigen koers uitzetten zonder dat je daarbij geholpen wordt door een vermogensbeheerder. Zelf beleggen is dus eigenlijk alleen voor mensen die enige kennis en ervaring in het beleggen hebben.
Je moet weten wat een broker doet en welke broker voor jou het meest gunstig is als je zelf je beleggingen gaat beheren. Uiteraard moet je weten hoe je aandelen kunt verhandelen op de AEX, de Dow Jones of de Nasdaq.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt en je kunt als je verlies maakt de broker hier niet op aanspreken. Dit is het grote verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen.
Bij de tweede optie kan je de vermogensbeheerder om uitleg vragen als het goed mis mocht gaan. Ook zul je als je zelf belegt geen financieel advies krijgen op basis van jouw financiële situatie.
Als je de vermogensbeheerder overslaat en de keuze maakt om zelf te gaan beleggen dan moet je vooraf goed weten waaraan je begint. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden als je zelf gaat beginnen met het beleggen op de beurs.
Zelf beleggen of laten beleggen?
Als je gaat starten met beleggen is het belangrijk dat je de keuze maakt of je zelf gaat beleggen en je hele beleggingsportefeuille zelf wilt beheren of dat je dit aan een vermogensbeheerder overlaat.
Voordeel zelf beleggen
Zelf beleggen heeft als voordeel dat je veel meer vrijheid hebt en dat je op de kosten kunt besparen omdat je geen dure vermogensbeheerder hoeft in te huren.
Uiteraard heeft het zelf beleggen ook nadelen en dat is dat je helemaal zelf verantwoordelijk bent. Als je dus nog niet zo ervaren bent in het beleggen in aandelen dan kan het gebeuren dat je bij een verkeerde keuze geld gaat verliezen.
Maak je de keuze om alles zelf te doen dan zijn de onderstaande vragen belangrijk om te beantwoorden:
- Heb je genoeg kennis om zelf te beleggen?
- Heb je genoeg tijd om zelf te beleggen?
- Ben je in staat om rationeel beleggingsbeslissingen te nemen?
Indien je op deze drie belangrijke vragen ja kunt antwoorden dan is het zelf beleggen voor jou mogelijk een goede keuze.
Laten beleggen
Als je een van de bovenstaande vragen toch met nee hebt moeten beantwoorden dan is het verstandig om toch een vermogensbeheerder in te huren of om meer kennis op te doen.
Het inhuren van een vermogensbeheerder is hierbij de makkelijkste optie, maar ook een optie waarbij je bijna of geen ervaring in het beleggen op zult doen.
Als je je echt wilt verdiepen in het zelf beleggen dan is het veel verstandiger en leuker om een goede beleggingscursus te gaan volgen.
Cursus beleggen
Mijn advies is leer zelf beleggen en doe dit door een cursus te volgen en ervaring op te doen.
Een cursus die ik zelf heb gevolgd is de Trading Navigator Methode van Drs. Harm van Wijk. Toen ik tientallen jaren geleden begon met het beleggen in aandelen en opties had ik nog bijna geen kennis opgedaan in de financiële wereld. Ik kocht en verkocht aandelen met een minimale winst en zelfs met verlies.
Het enthousiasme was snel verdwenen, maar toch gaf ik niet op. Via het internet kwam ik in aanraking met de Trading Navigator Methode die ik, na enkele reviews gelezen te hebben aangeschaft heb. Wat ik toen nog niet wist was dat naast de cursus er ook een Trading Navigator in het hele pakket was inbegrepen.
Met de Trading Navigator was het beleggen voor mij een heel stuk simpeler geworden omdat ik alleen nog maar de groene en rode pijlen hoefde te volgen. Het gevolg was dat ik binnen enkele maanden met een rendement van ruim 10 procent afsloot.
Hoe werkt het zelf beleggen?
Als je zelf gaat beleggen dan heb je een beleggingsrekening nodig. Dit is niets anders dan een speciale bankrekening waarop je geld stort om daarmee aandelen, opties of effecten te kopen. Van alle aankopen zul je digitale dagafschriften ontvangen via een website of via de app waarmee je belegt.
Periodiek zul je een overzicht ontvangen van de aankopen die je hebt gedaan via de broker of de bank. Ook zie je op de afschriften hoeveel geld je nog op je beleggingsrekening hebt staan en wat je rendement op dat moment is.
Waarin zelf beleggen?
Zodra je de keuze hebt gemaakt om zelf te gaan investeren dan moet je nog de beslissing nemen in welk beleggingsproduct je wilt gaan beleggen. Heb je meer met aandelen, opties of effecten? Zeker als je net gaat beginnen is het verstandig om eerst goed te kijken in welke beleggingsproducten je wilt investeren.
Voor de meeste beginnende beleggers die alles zelf willen regelen is het beleggen in aandelen de meest voorkomende optie.
Beleggen bij een bank
Bij de meeste grote Nederlandse banken zoals ABN AMRO, SNS, Rabobank, BinckBank en ING kun je zelf beleggen. Deze banken hebben beleggingsfondsen zodat jij gespreid kunt beleggen. Om op deze manier zelf te beleggen worden er door de bank wel kosten berekend voor het vermogensbeheer.
Het voordeel is dat je kunt gaan beleggen bij de bank waarbij je ook je rekeningen en/of andere zaken hebt lopen.
Het nadeel van het beleggen via jouw bank is dat de kosten in de meeste gevallen hoger zijn dan dat je zelf gaat beleggen via een broker.
Beleggen bij een broker
Een broker is niets anders dan een tussenpersoon waarbij jij zelf kunt beleggen op de beurs. Je kunt via een broker zelf aandelen, obligaties en beleggingsfondsen aan- en verkopen.
Via het online beleggingsplatform van de broker krijg je toegang tot de beurzen. Je bent zelf helemaal verantwoordelijk voor de aan- en verkopen die je doet op de beurzen. Dit wordt ook wel “execution only” genoemd.
Als je gebruik maakt van een broker dan betaal je hiervoor commissie en hoe meer je gebruik maakt van de broker hoe meer commissie je zult betalen. Als je dus een actieve belegger bent dan zal je meer betalen dan dat je een rustige belegger bent die aandelen koopt voor de lange termijn.
Het voordeel van het zelf beleggen via een broker is dat je kunt beleggen in beleggingsfondsen van allerlei beleggingsinstellingen.
Het nadeel aan het beleggen via een broker is dat je een aparte beleggingsrekening moet openen.
Brokers vergelijken
Als je zelf wilt gaan beleggen via een broker dan is het verstandig om de verschillende online brokers te vergelijken. De commissies die er berekend worden verschillen van elkaar en als je een actieve belegger bent kan dit je een hoop geld besparen als je een goedkope broker met voor jou goede voorwaarden weet te vinden.
Banken vergelijken
Ook als je zelf gaat beleggen via een bank is het raadzaam om de verschillende opties te vergelijken. De ene bank berekend andere tarieven dan de andere. Al zul je als je via een bank zelf gaat beleggen al snel uitkomen bij de bank waar je ook je rekeningen hebt lopen.
5 tips om zelf te beleggen
Zoals je hebt kunnen lezen heb je bij het zelf beleggen alles in eigen hand. Dit kan zowel een voordeel als nadeel zijn. Hieronder 5 tips die het zelf beleggen een stuk overzichtelijker maken:
- Stel eerst een beleggingsplan op voor de langere termijn
- Probeer je beleggingen te spreiden en beleg alleen in producten die bij jou passen
- Druk de kosten door zo weinig mogelijk transacties uit te voeren
- Spreid je risico door in verschillende sectoren en producten te investeren
- Vergelijk de brokers en kies de voor jouw beste en goedkoopste uit
Conclusie: Zelf beleggen of niet?
Als je zelf gaat beleggen zorg er dan voor dat je voldoende ervaring, kennis en tijd hebt om te investeren. Indien je nog niet over voldoende kennis beschikt dan is het volgen van een goede beleggingscursus wel een verstandige optie.
Een goede cursus is de Trading Navigator Methode waarbij je naast de cursus ook over een Trading Navigator beschikt waardoor je veel simpeler zelf gaat beleggen.
Let op: met zelf beleggen kun je geld verliezen beleg dus alleen met geld wat je kunt missen.